Ośrodek Kultury Gminy Lubin

Pani Wanda Radzikowska z Koła Gospodyń Wiejskiej w Krzeczynie Małym

Pani Wanda Radzikowska z Koła Gospodyń Wiejskiej w Krzeczynie Małym

„Jestem bardzo dawno urodzoną kobietką, a wiadomo co się z tym wiąże. Długie lata życia i możliwość podglądania wszystkiego, co mnie interesowało. Gdy osiągnęłam wzrost, kiedy to mogłam sięgnąć do blatu stołu i do płyty pieca, byłam w siódmym niebie. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to był mój raj. Moi dziadkowie ze strony mamy i taty pochodzili z Wołynia, dlatego w moim rodzinnym domu królowała kuchnia wschodnia. Zupa z nadziewanymi mięsem ziemniakami, tłusty pełen mięsa z kiszonej kapusty bigos, rogale z ciasta drożdżowego posypane makiem zmieszanym z cukrem lub z cukrem i cynamonem (takie wypieki można było jeść przez tydzień, nie psuły się, ciągle były miękkie). Nigdy nie zapomnę pampuszków z czosnkiem mojej mamuni, które pachniały na cały dom. Mogłabym stworzyć całą listę takich smakołyków. Pragnę jedynie dodać, że nauka nie poszła w las. Moja babcia przekazała wszystkie tajemnice kulinarne mojej mamie ta zaś mnie, a ja swoim córkom. Mam nadzieję, że obdarowana nimi zostanie moja wnuczka, a na to się zanosi.”

Pampuszki
z czosnkiem

Składniki na pampuszki:
• 250 g mąki pszennej
• szczypta soli
• łyżeczka cukru
• 100 g drożdży
• 100 ml mleka
• 80 ml wody
• 1 łyżeczka masła
Składniki na sos:
• 250 g skwarek
• główka czosnku
• sól
• woda
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Mleko z wodą i masłem zagotować i dodać do suchych produktów wraz z rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Po wyrobieniu ciasto odstawić na ok. 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić ponownie i formować małe bułeczki, które następnie należy ułożyć na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soli. Piec w temperaturze 220OC przez ok. 15 minut. Skwarki utrzeć w makutrze, dodać rozgnieciony czosnek i sól, aż powstanie jednolita masa, do której następnie należy dodać ostudzonej wody w takiej ilości, aby powstał dość gęsty sos. Gorące pampuszki skropić wodą. Ostudzone włożyć do makutry z sosem, wymieszać i odstawić na ok.30 minut, aż nasiąkną. Podawać na zimno jako dodatek do gorącego barszczu ukraińskiego lub zupy grzybowej.