Pani Urszula Kwaśna z Gogołowic
„Z zawodu jestem krawcową, ale pracowałam krótko, ponieważ kiedy urodził się nam pierwszy syn, wspólnie z mężem ustaliliśmy, że będę opiekować się dzieckiem. Później urodził się nam drugi syn i już nie wróciłam do pracy. Miałam czas, aby zająć się moim ulubionym kucharzeniem. Wymyślam więc różne potrawy i przetwory. Piekę ciasta, robię owocowe nalewki. Najlepiej jednak wychodzi mi nalewka z pigwy.”
Nalewka z pigwy
Pigwę pokroić w kostkę, zalać spirytusem. Cukier zagotować z wodą i po ostudzeniu dodać do pigwy.
Całość pozostawić na długo w chłodnym miejscu.
Truskawkowy raj
Składniki na masę truskawkowo – śmietanową:
• 2 x 500g śmietany kremówki
• 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody i zimną dodać do ubitej śmietany.
Składniki na masę z musu truskawkowego:
• 1 kg truskawek
• 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Truskawki zmiksować, zagotować i wymieszać z galaretką.
Biszkopt upieczony według własnego sprawdzonego przepisu przekroić na pół (tak aby uzyskać dwa płaty).
Płaty przełożyć masą truskawkowo – śmietanową, następnie masa truskawkową, a po zastygnięciu
ciasto udekorować truskawkami i zalać galaretką.