Pani Regina Kijewska z Chróstnika
Łosoś po kaszubsku
Filet łososia ze skórą (najsmaczniejszy bałtycki) – przykrywamy całego bardzo grubą warstwą soli, tak
aby był nią cały dokładnie pokryty; odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnie dokładnie płuczemy,
wycieramy do sucha i kroimy w bardzo cienkie piórka. Wkładamy tak pokrojonego łososia do słoika
przekładając pokrojoną w ten sam sposób cebulą; następnie nakładamy kolejna warstwę łososia, którą
kropimy olejem i magii i tak kolejno cebulka, łosoś, olej i magii. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje
na świeżym chlebie z masłem dodatkowo pokropiony magii.
Ogórki „Celnika”
2,5 kg ogórków umytych i pokrojonych wraz ze skórką na 2-3 cm kawałki, włożyć do miski. Dodać
4 łyżki soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odsączyć, a następnie dodać: 3 łyżeczki chili,
1,5 główki obranego i wyciśniętego czosnku, 8 łyżek stołowych gorącego oleju, 60 dkg cukru rozpuszczonego
w 1,5 szklanki 10 % octu. Całość zagotować, wymieszać i odstawić na 12 godzin. Tak przygotowane ogórki
wkładać do słoiczków bez pasteryzacji.