Pani Honorata Dębniak z Koła Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wodzie
Marchew na miodzie
Składniki:
• 2 duże cebule
• 4 średnie marchewki
• 1 szklanka bulionu
• 2 łyżki miodu
• sól, pieprz do smaku
• tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebule pokroić w talarki i poddusić na tłuszczu. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę, wlać bulion, dodać
miód sól i pieprz. Dusić pod przykryciem do odparowania płynu, mieszając od czasu do czasu.
Nalewka z aronii
Składniki:
• ½ kg aronii
• 1 i ½ litra wody
• 100 listków wiśni
• ½ litra spirytusu
• 1 i ½ kg cukru
• 1 opakowanie kwasku
cytrynowego.
Przygotowanie:
Aronię gotować w wodzie razem z listkami wiśni na wolnym ogniu przez ok. 50 minut. Odcedzić. Dodać
cukier, kwasek cytrynowy. Całość gotować przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i dodać spirytus.
Rozlać do butelek.