Ośrodek Kultury Gminy Lubin

Pani Halina Przystupa z miejscowości Obora

Pani Halina Przystupa z miejscowości Obora

„Moje gotowanie zaczęło się w dzieciństwie. Już jako dziecko podglądałam mamę, ciocię oraz sąsiadkę, które bardzo dobrze gotowały. I wiele się od nich nauczyłam. Próbowałam na ich przepisach robić swoje przepisy to znaczy robić swoje smaki, gdzie wiele wylądowało w koszu… Myślę, że te wszystkie poczynania z gotowaniem wyszły mi na dobre, gdyż teraz prowadzę kuchnię zdrową i bez chemii. Ciągle poszukuję starych przepisów, z których korzystam lub udoskonalam w swoim domu”.

 

Piernik owocowy

Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka mleka
lub maślanki
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka śliwkowego
dżemu lub powideł
• 2 łyżki sody
• 1 szklanka cukru
• bakalie, orzechy

Przygotowanie:
Całe jaja ubić z cukrem, dodać mleko/maślankę, dżem, mąkę z sodą oraz olej. Olej dodać na końcu po
dokładnym wymieszaniu uprzednio wszystkich produktów, mieszać łyżką.

Musztarda z gruszek

Przygotowanie:
Obrane gruszki (ok. 2 kg) upiec w piekarniku następnie wystudzić i zmiksować. Do smaku dodać cukier
i sól. Osobno zagotować ocet jabłkowy (ok ½ szklanki) z liściem laurowym, goździkiem i pieprzem. Po
wystygnięciu dodać do musu i przyprawić.

Ten produkt Pani Haliny został laureatem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2009”
organizowanego we Wrocławiu i otrzymał najwyższe wyróżnienie – Perłę.

Ser żółty domowy

Składniki:
• 1 ½ kg sera białego/twarogu
• 1 l mleka
• 2 łyżki masła
• 2 jajka, 2 łyżeczki octu
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 ½ łyżeczki sody
• bakalie, orzechy

Przygotowanie:
Ser zmielić w maszynce lub zmiksować, włożyć do garnka razem z mlekiem, podgrzewać na małym ogniu
do wytworzenia serwatki. Przecedzić przez sito, a następnie przełożyć do garnka. Dodać masło, ocet,
jajka (roztrzepane), sól. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać sodę prósząc i dalej gotować ok.
5 min. Wyłożyć na foremkę, a następnie schłodzić. Do sera można dodawać różne smaki np. papryka,
kminek, śliwka suszona.