Ośrodek Kultury Gminy Lubin

Pani Anna Wdowiak z Osieka

Pani Anna Wdowiak z Osieka

„Moja pasja do pieczenia ciast zrodziła się kilkanaście lat temu dzięki dużej rodzinie, z której pochodzę. Bardzo często spotykamy się na wszelkich uroczystościach rodzinnych i towarzyskich, gdzie chętnie piekę dla nich przeróżne ciasta. Bardzo dużą przyjemność sprawia mi pieczenie ciast, a najlepszą nagrodą dla mnie są zadowoleni i szczęśliwi goście”.

Pani Anna wyszukuje przepisy w różnych źródłach, jednak w miarę nabywania
doświadczenia modyfikuje je na swój sposób tworząc własne inspiracje.

Mazurek wielkanocny

Ciasto:
• 2 szklanki mąki tortowej
• 2 szklanki mąki krupczatki
• kostka margaryny
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku
do pieczenia
• 4 łyżki śmietany 18%
Pianka:
• 5 białek
• ¾ szklanki cukru
• 2 cukry waniliowe
Masa kajmakowa:
• puszka masy krówkowej
• 10 dag płatków migdałów
• kostka margaryny
• kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny
• suszona żurawina
• 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
• dżem porzeczkowy

Przygotowanie:
Ciasto: mąkę wsypujemy do miski układamy pozostałe składniki. Siekamy nożem, a następnie zagniatamy,
ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki.
Białka: ubijamy na sztywną pianę, dodając cukru. Placki smarujemy cienko dżemem i pianą. Pieczemy
na złoty kolor w temp.180OC.
Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch stopniowo dodając masę krówkową, wsypujemy
płatki migdałowe i dokładnie mieszamy. Placki smarujemy masą, nakładamy jeden na drugi, czekoladę
roztapiamy i robimy napis, dekorujemy żurawiną i kandyzowaną skórką cytryny i pomarańczy oraz płatkami
migdałów.

Rodzynkowiec

Biszkopt:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• łyżeczka proszku
do pieczenia
Masa czekoladowa:
• kostka margaryny
• ½ litra mleka
• 2 żółtka
• 20 dag gorzkiej czekolady
• 2 łyżki mąki tortowe
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki cukru
Masa rodzynkowa:
• 40 dag rodzynek
• 200 ml wódki
• 10 dag czekolady mlecznej
• 20 dag czekolady gorzkiej,
• ¼ margaryny, sok z ½ cytryny
• słoik dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiany na 12 godzin do namoczenia. Odsączamy, a alkohol zachowujemy.
Biszkopt: Jajka ubijamy do białości dodając cukier, delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 180OC. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwa placki.
Masa czekoladowa: 400 ml mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z cukrem i żółtkami, mąką
gotujemy aż zgęstnieje studzimy. Margarynę ucieramy dodając po jednej łyżce budyniu, czekoladę roztapiamy,
studzimy i dodajemy do masy.
Masa rodzynkowa: Margarynę roztapiamy, wkładamy połamaną czekoladę i roztapiamy. Wsypujemy rodzynki,
mieszamy i studzimy.
Ciasto: nasączamy pozostałym alkoholem smarujemy cienką warstwą dżemu i połową masy czekoladowej.
Przykrywamy drugim biszkoptem nasączonym mieszanką soku z cytryny i ½ szklanką wody. Smarujemy
masą czekoladową a następnie masą rodzynkową.