Jubileuszowy, dziesiąty Gminny Konkurs Kulinarny „Tradycje Wielkanocne’2018”, organizowany przez Ośrodek Kultury Gminy Lubin był nie tylko ucztą kulinarną ale także wizualną. Odbył się na świetlicy wiejskiej Osiek, w piątkowe popołudnie 16 marca. Głównymi założeniami spotkania była popularyzacja tradycyjnych potraw staropolskich, kultywowanie zwyczajów związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych, prezentacja zapomnianych, a także aktywizacja mieszkańców Gminy Lubin. Tegoroczna impreza zgromadziła aż 14 grup z całej gminy. Rywalizowały one w trzech kategoriach: 1. 50 odsłon jaja wielkanocnego, 2. główny bohater obiadu wielkanocnego, 3. deser wielkanocny. Jury miało bardzo trudne zadanie, ponieważ poziom prezentowanych potraw okazał się bardzo wysoki. W skład oceniających weszły osoby, na co dzień związane zawodowo z działalnością gastronomiczną: Wiesław Lichota, Houda El Houari – Jurecka, Patryk Jarkowiec. W czasie, kiedy jurorzy rozpoczęli degustację konkursowych potraw, organizatorzy ogłosili wyniki dwóch konkursów plastycznych na kartkę i pisankę wielkanocną, z których relacja będzie przedstawiona już niebawem.
Jedną z atrakcji były konkurencje dla widzów. W ramach tych działań nie omieszkano sprawdzić wiedzy na temat Wielkanocy, jak również włączono zgromadzoną publiczność w zapomniany konkurs świąteczny, polegający na toczeniu jaj po wyznaczonej trasie. Całemu spotkaniu towarzyszyły warsztaty plastyczne, prowadzone przez Małgorzatę Ryś, na których każdy mógł wykonać jajo wielkanocne techniką decupage. Można było podziwiać rękodzieło ceramiczne, wykonane przez członkinię Lubińskiego Stowarzyszenia Twórców Kultury, p. Zofię Kiliminik.
Po wyczerpujących obradach ogłoszono werdykt. Zwycięzcami głównej nagrody stały się
PIESZKOWIANKI za udziec z dzika z prawdziwkami – 600 zł.
Kategoria I:
I miejsce – KLUB POD GARAMI z Księginic – jajo z polską kaparą – 500 zł.
II miejsce – STOWARZYSZENIE NASZ NIEMSTÓW – sałatkowe jajo – 400 zł.
III miejsce – KG Miłosna – jaja w trzech odsłonach – 300 zł.
Kategoria II:
I miejsce – BUCZYNIANKI – korona mięsna – 500 zł.
II miejsce – NIEZASTĄPIONE DZIEWCZYNY z Obory – królik w śmietanie – 400 zł.
III miejsce – KOBITKI Z CZERŃCA – królik w śmietanie – królik w śmietanie – 300 zł.
Wyróżnienie – Szklary Górne – pasztet drobiowy z żurawiną i pistacjami – 250 zł.
Kategoria III:
I miejsce – SIEDLECKA NUTA – mazurek królewski – 500 zł.
II miejsce – KG Krzeczyn Wielki – babka pomarańczowa – 400 zł.
III miejsce – SOŁECTWO Obora – sernikowe wariacje wielkanocne – 300 zł.
Wyróżnienie – CHRÓSTNICZNKI – tort bezowy – 250 zł.
Wyróżnienie – SOŁECTWO Składowice – ciasto z ciecierzycą – 250 zł.
Wyróżnienie – KG Obora – sernik jagodowy – 250 zł.
Tradycją stał się puchar Wójta Gminy Lubin za najpiękniejszy tradycyjny stół wielkanocny, który w tegorocznej edycji podzielili pomiędzy siebie:
CHRÓSTNICZANKI i STOWARZYSZENIE NASZ NIEMSTÓW, zdobywający także nagrody w wysokości 150 zł.
Wszystkie trofea zostały wręczone przez Przewodniczącego Rady Gminy Lubin, p. Norberta Grabowskiego i oceniających. Każdy z nich podkreślał walory smakowe, ogromny kunszt kulinarny, a także estetykę przedstawionych potraw. Konkurs zakończył się życzeniami świątecznymi.